1,9TDi ALH - kysymyksiä alipainepumpusta

Vain dieseleihin liitttyvät asiat

Valvoja: ffp jäsenet

JKK74
-
Viestit: 52
Liittynyt: 31.3.2009 17:27

1,9TDi ALH - kysymyksiä alipainepumpusta

ViestiKirjoittaja JKK74 » 3.9.2013 22:50

Eli ongelmalapsi on ALH-koneinen 1,9TDi, josta on vedot kadonneet aikoja sitten, ja vikakoodiksi oli jäänyt "ahtopaineen säätö, deviaatio negatiivinen". Tästä sisuuntuneena purin koko systeemin imusarjaa myöten, ja nyt on paikallaan uusi N75, turbon alipainekalvorasia ja alipaineletkut. Puhdistin myös imusarjan ja EGR:n samalla. Tulos: ei toimi edelleenkään.

Seuraavaksi mittasin auton käynnissä ollessa alipainepiirin liittämällä alipainemittarin alipainepumpulta lähtevän letkun väliin --> mittarihan näyttikin nollaa. Ei edes värähdä viisari.

Tämän jälkeen liitin ulkoisen alipainemittarin suoraan alpainepumpulta lähtevään T-kappaleeseen (ilman että piiri on mukana), jolloin mittari näyttikin -0,9 baria. Mutta heti kun kytken mitä tahansa "kuormaa" (esim.magneettiventtiili, varaajapallo) alipainepiiriin mukaan, putoaa alipaineet samantien nollaan. Laitoin esimerkiksi pelkän "alipainevaraajapallon" auton pumpun lähtöön, ja silloinkaan mittari ei edes värähtänyt. Erillisellä Bilteman alipainepumpulla testattuna pallo ei vuoda, ja pitää alipaineet. Eli vaikuttaa, että auton oma alipainepumppu nyykähtää heti, kun sen jatkoksi laittaa mitä tahansa.

Sain autoon edes jotain eloa siten, että kytkin auton alipainepumpun lähdön suoraan, ja ainoastaan turboa säätävälle N75:lle - jättäen kaiken muun piirin ulkopuolelle (paitsi jarrutehostajan). Ja N75:stä vedin sen toisen letkun suoraan ilmaputsarikoteloon. Tällöin auto vetää isoilla kierroksilla ihan kohtalaisesti. Eli 2500rpm yläpuolella pölläytti ensimmäistä kertaa kunnon savut, ja kulki helposti 170km/h. Tosin Epäilen, että tällöin N75 saa ainoan "alipaine-vetoapunsa" ilmanputsarikotelon alipaineesta isoilla kierroksilla, ja tästä syystä alakierrosten vääntö on vähän hukassa. Mahdanko olla jäljillä? Eikös sen N75:ltä ilmanputsarikoteloon menevän letkun tarkoitus ole vain jotenkin boostata sitä vakuumi-efektiä?

Eli onko tässä tapauksessa alipainepumppu sökönä? Vai voiko syyllinen olla vuotava jarrutehostaja, joka hukkaa likimain kaikki alipaineet? Eli kuuluuko alipainepiirissä olla täydet -0,9bar auton ollessa käynnissä? Mistä tässä nyt jatkaisi etsintöjä?

pete73
-
Viestit: 2110
Liittynyt: 11.2.2011 17:45

ViestiKirjoittaja pete73 » 4.9.2013 3:47

Kuuluu olla täysi alipaine aina...
Sen ilmanputsarille menevän letkun tarkoitus on poistaa alipaine säätökellolta kun n75 vaihtaa tilaa...
Tarkistele huolella kaikki alipaineletkut läpi vielä uudestaan. Jarrutehostimelle menevä kova muoviputki halkeaa liittimen kohdalta varmaan joka autossa ennemmin tai myöhemmin, jolloin seuraa ongelmia alipainesäädöissä ja jarrutehostin toimii vain keran jos ei ole koneessa kierroksia.
Ei se pumppu kovin huonolta vaikuta jos kuitenkin jaksaa imeä täyden alipaineen tyhjäkäynnilläkin, eli jostain varmaan vuotaa.

JKK74
-
Viestit: 52
Liittynyt: 31.3.2009 17:27

ViestiKirjoittaja JKK74 » 4.9.2013 13:16

Täytynee jatkaa tutkimuksia. Jos menee pumpun vaihdoksi, niin onko tuo erillinen alipainepumppu kuinka hankala vaihtaa?

pete73
-
Viestit: 2110
Liittynyt: 11.2.2011 17:45

ViestiKirjoittaja pete73 » 4.9.2013 14:03

Menee ihan tyyliin ruuvaa irti ja laita uusi paikalleen :) Jokin rätti kannattaa varmuuden vuoksi laittaa alle ettei irroittaessa pääse öljyt valumaan kytkimeen, siellä pumpussa kun kiertää öljy voitelemassa...

Mutten edelleenkään usko että pumpussa on vika jos se jaksaa tyhjäkäynnillä imeä noin hyvin... se kun periaatteessa vain pitää alipainetta yllä eikä varsinaisesti ime ilmaa lävitseen, paitsi silloin jos on vuotoja jolloin ei uudellakaan pumpulla kyetä pitämään täyttä alipainrtta järjestelmässä, varsinkaan matalilla kierroksilla.

JKK74
-
Viestit: 52
Liittynyt: 31.3.2009 17:27

ViestiKirjoittaja JKK74 » 4.9.2013 15:02

Sehän tuossa oliki kummallista, kun suoraan pumpun lähdöstä mitattaessa alipaineet oli ok. Mutta heti kun jatkoksi laitta mitä tahansa kuormaa, vaikka pelkkä varaajapallo, niin paineet putoaa nollaan. Tai jos pistät pumpun lähdön suoraan uudelle N75:lle, niin silloin myös paineet putoaa nollaan. Eli toisinsanoen pumppu ei siedä yhtään ylimääräistä kuormaa. Jarrut kuitenkin toimii ok.

Alkaa vähän epäilyttämään se pumpun jälkeinen liitoskohta, josta alipaineet haaroitetaan venttileille jne... Jarrujen suuntaan alipainetta riittää, mutta siitä "check valve" T-haarasta ei sitten tulekaan kuormaa sietävää alipainetta.... Sehän voikin olla muuten tukossa?

pete73
-
Viestit: 2110
Liittynyt: 11.2.2011 17:45

ViestiKirjoittaja pete73 » 4.9.2013 15:51

Kuinka sä käytännössä mittaat alipaineen suoraan pumpun lähdöstä? entä miten liität niitä pieniä putkia suoraan pumpun lähtöön?

Vilkaisepas muuten se pumpun lähtöholkki, heiluuko se kuinka hervottomasti pumpun rungossa. Vuoto voi olla siinäkin, ja jos mitatessa painat mittarin sitä vasten niin se tiivistyy kun taas letkut liitettynä se voi jopa hieman vääntyä sivulle ja vuotaa...

Edit: Niin jos kerta jarrutehostin toimii hyvin vaikka polkaisee useita kertoja peräkkäin, niin kyllä pumppu silloin toimii ja tuottaa riittävän alipaineen...
Mistä sä muuten mittaat "ehjän" järjestelmän alipainetta? siitä haaran/takaiskun ylimääräisestä lähdöstä vai jostain sieltä pikkuletkujen välistä.. Ne pienet letkut voi myöskin olla iän myötä hapertuneet niin että alipaine vetää ne lyttyyn sisältä, kannattanee uusia ne kaikki samalla kun niitä nyt tutkii... ei maksa paljoa :)

JKK74
-
Viestit: 52
Liittynyt: 31.3.2009 17:27

ViestiKirjoittaja JKK74 » 4.9.2013 17:19

Minulla on sellainen mittarilla varustettu alipainepumppu, ja myös erillinen nestevaimennettu alipainemittari. Mittasin siis siten, että tyrkkäsin alipainemitarin suoraan siihen lähtöön, joka on siinä jarrutehostajalle menevässä paksussa putkessa, jota kutsutaan myös jossain nimellä check vallve. Mittaus suus siten, että painemittarin lisäksi mukana ei ole mitään muuta.

Seuraavaksi kytkin lähtöön pelkästään sen varaajapallon, ja letkun väliin alipainemittarin. Tässä vaiheessa mittari näyttää nollaa. Ja samoin luonnollisesti jos mukaan kytkee koko alipainepiirin.

Kaikki alipaineletkut on tietysti juuri uusittu. Täytyy se liitos tutkia seuraavaksi.

Jarrutehostajan testasin siten, että aamulla ennen käynnistystä pumppasin jarrun pinkeäksi, ja käynnistyksen jälkeen poljn painui samantien hitaasti syvemmälle. Eli eikös tuo silloin kunnossa ole?

pete73
-
Viestit: 2110
Liittynyt: 11.2.2011 17:45

ViestiKirjoittaja pete73 » 4.9.2013 20:14

Kyllähän tuo jarrutehostin tuntuis toimivalta ja sitämyöten siis myös alipainepumppu. Sitä vois toki vielä sillai kokeilla, että kun auto rullaa tyhjäkäynnillä niin painat muutaman kerran peräkkäin jarrua jolloin ei pitäisi poljintuntuman muuttua tai jarrujen tehon juuri huonontua.
Mulla tosiaan oli (tyhjäkäynnillä) yhden polkaisun jarrutehostin ennen pumpun vaihtoa (piti muistaa risteyksiin tullessa ettei tullut yllätyksiä), mutta se johtui luultavasti vuodoista jotka löysin samalla kun pumppua vaihdoin.

Mittasitkos sä nyt sen "onnistuneen" mittauksen siitä letkulähdöstä johon ohut letku tulee kiinni vai siitä "ylimääräisestä" normaalisti tulpatusta? Jonkinlainen takaiskuventtilihän sinnekin suuntaan taitaa olla ettei jarrutehostin pääse "tyhjentämään" varaajapalloa...
Tuotahan vois tieten kokeilla niinkin että laittaa sen ohkasen letkun "väärään" lähtöön kiinni ja mittailee vaikuttaako se mitään.

JKK74
-
Viestit: 52
Liittynyt: 31.3.2009 17:27

ViestiKirjoittaja JKK74 » 4.9.2013 20:47

Jesjes, vika löytyi! Syyllinen oli se alipainepumpun lähdön jälkeinen venttiili, josta haarautuu letku itse alipainepiirille. Eli se pieni pilli oli täysin tukossa ja täynnä sontaa. Ei meinannut edes rautalangalla saada ronkittua puhtaaksi. Vielä pruuttasin bräkliiniä ja paineilmaa reilusti niin johan alkoi paineet kulkemaan. Nyt näyttää -0,9 baria koko piirin kera ja auto laukkaa kaikkien 90 hevosen voimalla. Tietysti irroitin letkun ensin alipainepumpulta ennen huuhtelua :)

Myös se toinen mustavalkoinen venttiili oli täynnä pölyä ja hengitti molempiin suuntiin. Annoin sille saman käsittelyn bräkliinillä ja paineilmalla ja sekin elpyi yksisuuntaiseksi. Työvoitto saavutettu. Kiitokset.

pete73
-
Viestit: 2110
Liittynyt: 11.2.2011 17:45

ViestiKirjoittaja pete73 » 4.9.2013 22:19

No niin, taas säästyi pienellä vianhaulla "satasia" :)
Varmuudeksi sitten vielä tsekkaus ettei vuoda mistään ja venttiileiltä ilmanputsarille tuleva "paluuletku" on kunnossa ja paikallaan ettei ime lisää pölyä sisuksiinsa ;)

JKK74
-
Viestit: 52
Liittynyt: 31.3.2009 17:27

ViestiKirjoittaja JKK74 » 4.9.2013 23:00

Juu nyt on kaikki letkut ja T-haarat uutta ja priimaa. Itseasiassa kaikki alkuperäiset T-haaratkin oli täysin tukossa. Syynä tähän kaikkeen oli (vuosia sitten) hajonnut ahtimen kalvorasia, joka on päässyt imemään pölyä ja kökköä useiden vuosien ajan. Ja nyt se kökkö oli sitten kerääntynyt ja kerrostunut joka haaraan ja mutkaan.

Tulppasin myös EGR:n ja jätin koko EGR:ää ohjaavan venttiilin täysin pois alipainepiiristä. Joten ilmanputsarille menee nyt yksi letku suoraan N75:sta. Eli poistin siis kaikki EGR-solennoidin kolme letkua systeemistä. Tuo ALH-kone ei tunnu ottavan nokkiinsa tulpatusta EGR:stä laisinkaan. Sähköpiuhan jätin paikalleen, joten eläköön ko. venttiili sen varassa ihan omaa elämäänsä.

Seuraavaksi on ohjelmassa jarruremppa ja keskuslukituksen kauko-ohjauksen asennus...


Palaa sivulle “Tekniikka - Diesel”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa